Start-up? Een gedeelde ‘auto van de zaak’ is ideaal!

Een eigen onderneming starten is ontzettend leuk en spannend. Maar naast jouw ‘million-dollar-idea’, komen er veel praktische zaken kijken bij het beginnen van een bedrijf. Op administratief niveau bijvoorbeeld, het zoeken van een geschikte werkplek én vervoer. Want stel dat jouw klanten zich door heel Nederland bevinden, is een auto van de zaak wel handig. Hoe pak je die vervoersvraag aan?

Leasen, huren of kopen?

De mogelijkheden zijn eindeloos. Een auto van de zaak, of toch liever privé? Kopen, leasen of huren: wanneer is welke optie het voordeligst? Een auto van de zaak is in de regel voordelig als je weinig zakelijke kilometers maakt of een duurdere auto wil rijden. Leasen dan maar. Alleen dan rijzen er vragen als: waarom betaal ik voor 2500km per maand terwijl ik maar 1000km rijd? Of waarom moet ik een contract afsluiten voor een jaar terwijl ik de auto maar 7 maanden nodig heb? Kortom, een auto regelen voor jouw start-up is niet 1-2-3 gedaan.

Goed vervoer is belangrijk

Ook Dick Bos, directeur van StartUp Nijmegen, ziet jonge ondernemers worstelen met de vervoersvraag. StartUp Nijmegen is een netwerk dat startende ondernemers niet alleen een inspirerende werkplek faciliteert in hartje Nijmegen, maar ook ondersteuning en advies biedt van doorgewinterde collega-ondernemers. “Acquisitie, netwerken.. Het is met name in de startende fase van je bedrijf ontzettend belangrijk. En om naar die afspraken te gaan, soms op een afgelegen industrieterrein, heb je vervoer nodig. Niet iedere jonge ondernemer ziet het belang van een auto. ‘Ik doe het wel op de fiets, of met het OV’, is de gedachte. Toch denk ik dat wanneer ze toegang hebben tot een auto, ze doorhebben hoe fijn en makkelijk het is.”

Delen met andere bedrijven

Uiteraard is het zonde als iedere start-up een eigen auto aanschaft. Grote kans dat deze het grootste gedeelte van de tijd stilstaat. Autodelen is voor deze jonge bedrijven een uitkomst. “Veel startende ondernemers hebben geen goed beeld van de realiteit. Ze zeggen letterlijk: ‘Een auto, wat kost dat nou?’. Maar ze vergeten zaken als wegenbelasting, onderhoud en verzekeringen. Een auto kost geld zodra die niets doet. Daarom is een autodeelconcept juist voor start-ups ideaal.”

Meer weten over mobiliteit voor startende ondernemers? Neem een kijkje op onze website.