mobielgedeeld-ondanks-visueale-handicap-middenin-het-leven

Ondanks visuele handicap middenin het leven

“Ik moet creatief en innovatief zijn”, aldus Ronald Willering (47) uit Lichtenvoorde. Ronald is blind, maar staat ondanks zijn visuele beperking middenin het leven. Hij is gemeenteraadslid in Oost Gelre en werkt bij gemeente Enschede. Hij is veel onderweg, maar laat zich niet beperken door zijn handicap.

Innovatie

De hedendaagse ontwikkelingen zijn voor iemand met een beperking een uitkomst. “Mijn afhankelijkheid neemt af”, stelt Ronald. Zo is e-mailen geen probleem, gebruikt hij WhatsApp veelvuldig en loopt hij wandelroutes eenvoudig sinds de uitvinding van GoogleMaps op de smartphone. Maar zijn er niet veel zaken waar je toch echt zicht voor nodig hebt? Volgens Ronald valt dat reuze mee. “Voorheen moesten er persoonlijke aanpassingen worden gedaan. Dit kostte veel tijd en geld. Tegenwoordig gaat alles veel makkelijker. Zo heb je bijvoorbeeld de app ‘Be My Eyes’. Dit werkt als FaceTime. Aanmelden kan als Helper of Gebruiker. Bij gebruik van de app word ik gekoppeld aan een Helper die via een videoverbinding uitlegt wat ik voor me zie. Dat vind ik het mooie van deze tijd: hulp op maat is steeds makkelijker te realiseren.”

ronald-willering

Vervoer

“Als het gaat om transport moet ik veel plannen en organiseren. Ik moet als het ware mijn eigen maatwerk creëren. Sinds ik het concept van sociaal autodelen heb ontdekt gaat dat super.” Op de vraag of Ronald het niet raar vindt om bij vreemden in de auto te stappen antwoordt hij ontkennend. “_Bij een taxi ken je ook de bestuurder niet_”, zegt hij nuchter. “En daarbij, na twee keer door een vreemde te zijn gereden wordt het een bekende”. Ronald hoopt dat meer mensen het sociaal autodelen gaan ontdekken. “Het concept is zo breed toepasbaar. Ik geloof dat dit de toekomst heeft”.