MobielGedeeld-zo-verminderd-autodelen-eenzaamheid

Gedeelde mobiliteit vermindert vereenzaming ouderen

De cijfers liegen er niet om: van de 2,9 miljoen 65-plussers in Nederland voelt bijna 900.000 mensen zich eenzaam (TNS/NIPO, 2013). Met name in krimpgemeenten, met een lage bevolkingsdichtheid en minder openbaar vervoer, komen ouderen minder buiten. Ouderen begeven zich daardoor steeds minder onder de mensen. Gedeelde mobiliteit draagt bijdraagt bij aan het omkeren van deze zorgwekkende trend. Ouderen leggen weer contact in hun eigen omgeving. Zowel met een netwerk van chauffeurs als met passagiers onderling.

Oorzaken en gevolgen

Vereenzaming treedt vaak op door een opeenstapeling van gebeurtenissen. Het wegvallen van werk en overlijden van partners en vrienden zijn belangrijke oorzaken. Ook het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid spelen mee. Eenzame ouderen hebben een verhoogd stressniveau, een verhoogde bloeddruk en verhoogde kans op depressies.

Nieuwe sociale contacten

Tegenwoordig zijn families kleiner en de woonafstanden tussen familieleden groter. Een goed buren- en vriendennetwerk is steeds belangrijker voor ouderen. Maar vrienden maken is op latere leeftijd niet meer zo eenvoudig. Het verhaal van mevrouw Houwers en mevrouw Scholten is daarom een bijzondere. Tijdens een demonstratiedag over gedeelde mobiliteit van MobielGedeeld en Kruiswerk Achterhoek zaten de dames naast elkaar. Er was een klik en nog geen week later werden beide dames door vrijwilliger André Verbeek naar de heide op de Posbank bij Rheden gereden. De start van een nieuwe vriendschap.

Samen een mooie dag beleven

“Kijk eens om je heen”, zegt mevrouw Houwers zichtbaar genietend, “de heide bloeit zó mooi. In mijn eentje had ik dit mooie uitzicht nooit kunnen opzoeken.” Mevrouw Scholte voegt daaraan toe: “Het leuke aan zo’n gedeelde auto is dat je nieuwe mensen leert kennen en met elkaar een mooie dag kunt beleven. Zo heb ik naast mevrouw Houwers nog andere kennissen opgedaan via het sociaal autodelen. Dit is natuurlijk een tochtje voor de gezelligheid, maar ik zou me ook kunnen laten rijden naar het ziekenhuis of naar mijn bridgeavond in Dinxperlo. Echt perfect.