Mobiel-gedeeld-doneer

Doneer een beetje van je tijd en help een ander

Nederlanders zijn niet beroerd om te geven. Uit de filantropische studie ‘Geven in Nederland’ (2015) van de Vrije Universiteit blijkt dat ongeveer 37% van de Nederlandse beroepsbevolking vrijwilligerswerk verricht. Daarentegen doneert ruim 85% geld. Het geven van geld is nu eenmaal makkelijker en kost minder energie dan het geven van tijd. Toch is er meer te zeggen voor het doneren van tijd.

Goed doen voor een ander

Ria Cornelissen, voorzitter van vrijwilligerscentrum Meldpunt Beltrum, ziet gelukkig niet anders. Zowel jong als oud zet zich bij Meldpunt Beltrum in om op vrijwillige basis goed te doen voor een ander. Het centrum is een stichting, en werkt zonder enige vorm van geldelijke inkomsten. De organisatie draait volledig op vrijwilligers die hun tijd doneren. Meldpunt Beltrum is er voor iedereen, maar komt vooral in actie voor ouderen. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij iPad-gebruik, ‘klusjes’ in en om het huis of boodschappen doen.

Sociaal autodelen een uitkomst

Mobiliteit is ook een belangrijk onderdeel van de hulpvragen die binnenkomen. Veel ouderen zijn zelf niet (meer) tot autorijden in staat. Sociaal autodelen is dan ook een uitkomst voor Meldpunt Beltrum. “Laatst kwam er nog een hoogbejaarde dame naar het inloopuur bij ons. Geen rijbewijs, slecht zicht en -gehoor, en een afspraak ver uit de buurt. Voor dit soort situaties is zo’n gedeelde auto mét vrijwillige bestuurders echt een uitkomst.” Ook meldde iemand zich die iedere week een afspraak in Eibergen heeft. “Dus nu hebben we een pooltje opgezet met drie vrijwillige bestuurders. Om de beurt, dus slechts één keer in de drie weken, brengen wij diegene naar de bestemming. Een prachtige oplossing.”

Waarom tijd doneren

Voor de meeste mensen geldt dat ze meer tijd te besteden hebben dan geld. Door je in te zetten voor een ander blijf je je niet alleen nuttig voelen, je ziet ook meteen het resultaat van je inzet. Ria beaamt dit. “Je kiest er zelf voor hoeveel tijd je besteedt aan het helpen van anderen. Voor mijn mede-vrijwilligers en mijzelf geldt dat we ontzettend veel voldoening halen uit onze vrijwillige werkzaamheden.”

Iets goed doen voor een ander wanneer het jou uitkomt? Meld je aan als bestuurder bij MobielGedeeld. Je zit nergens aan vast en doneert alleen je tijd door middel van een autoritje als het jou uitkomt. Kijk voor meer informatie op www.mobielgedeeld.nl/diensten/sociaal/