Autodelen: betere zorg, goed voor het milieu én de portemonnee

Hans Liebers is werkzaam als unitmanager bij Dichterbij, een organisatie die kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap ondersteunt. Het werkgebied ligt tussen Roermond, Den Bosch en Nijmegen en is verdeeld in regio’s. Hoewel veel zorg lokaal wordt opgepakt, op de fiets, wonen niet alle cliënten in de buurt van een zorgverlener. Zodoende was Dichterbij regio Midden-Noord in het bezit van een wagenpark met drie auto’s. De verantwoordelijkheid voor die auto’s lag bij de zorgverleners, vertelt Hans. “Terwijl hun focus daar natuurlijk helemaal niet naartoe moet gaan. Zij moeten zorg verlenen, en zich niet bezig hoeven houden met zaken als het onderhoud van auto’s.” Daarbij was er geen zicht op het gebruik, en waren de logistieke planning en de administratie een enorme uitdaging.

Autodelen voor zorgorganisaties

Via-via kwam Hans in aanraking met MobielGedeeld. Na enkele gesprekken kwamen beide partijen tot de conclusie dat het sociale autodeelconcept, voorheen ingezet voor particulieren, ook op organisaties als Dichterbij toepasbaar was. De bestaande technologie van de personenwagens (het incheck-kastje, de planningssoftware) kon ook geïmplementeerd worden in de eigen bedrijfsauto’s. Uiteraard werd er eerst kritisch naar het huidige gebruik en de behoefte binnen de organisatie. Na een vrijblijvend mobiliteitsadvies was Hans overtuigd. “Dit gaan we proberen!”

De positieve effecten

Blij dat hij de stap heeft gewaagd zegt Hans: “MobielGedeeld is echt een ideaal concept binnen de zorg. In één regio is het aantal eigen bedrijfsauto’s van Dichterbij teruggebracht van drie naar één. Daarnaast gebruiken we drie auto’s van MobielGedeeld in de nachtzorg.” En dat zonder concessies te doen aan mobiliteit. De kosten en kilometerstanden zijn eenvoudig op te vragen en de zorgverleners regelen de planning gemakkelijk zelf online via een gebruiksvriendelijke applicatie. Het resultaat? “Fantastisch functionerende ambulante zorg en een enorme besparing in kosten. Het is onze wens om MobielGedeeld ook in andere regio’s te introduceren. Onze zorgverleners moeten zich bezighouden met zorg, en niet met mobiliteit. Dankzij MobielGedeeld kan dat. Over ontzorgen gesproken!”